Superfoods Blog

Een superfoods dagboek van een onervaren gebruiker

Superfood 2: Kokos

Nu de zomer hier eindelijk een beetje aan het doorkomen is in Nederland, merk ik aan een bepaald soort superfood dat het veranderd van textuur.

De superfood waar ik het over heb, en welke ik in dit artikel ga behandelen is kokos.

Kokosolie

Zelf was ik een aantal dagen op vakantie, en precies in die dagen werd het warm in Nederland. Ik kwam terug en toen ik mijn ontbijt wilde klaarmaken, en daar een eetlepel kokosolie doorheen wilde gooien, merkte ik een gesmolten plas in de grote pot kokosolie.

Het eerste wat ik dacht was, “Shit, de warmte is niet goed voor de kokosolie. Het zal nu wel ranzig zijn.”

Maar na even opzoeken op internet, en even het etiket op de pot lezen (duh) kwam ik erachter dat kokosolie vloeibaar word tussen de 20 ~ 30 graden.

In mijn kamer was het 26 graden, dus dat moest ongeveer wel kloppen. Daarnaast had ik ook wel beter moeten weten, want ik smelt zelf mijn kokosolie om er chocolade van te maken.

Toch de aanleiding om een nieuw artikel te schrijven op superfoods blog 😉

Wat Weetjes Over Kokos (Palmen)

Kokosnoten groeien aan de kokosnoten palm welke wel 30 meter lang kan worden. De term kokosnoot is afgeleid de reusachtige zaad van de kokosnoten palm. Deze palmen zijn prehistorische grassen. Een palm is dus eigenlijke een grassoort.

Doordat palmen de eigenschappen hebben van grassen, zijn ze extreem zout-tollerant en kunnen ze daardoor ook direct naast de oceaan overleven.

Waar de kokospalm exact vandaan komt weet men niet, maar het meest waarschijnlijke is de Filippijnen, welke de grootste kokosnoot productie ter wereld heeft.

De kokosnoot is een natuurlijke waterfilter maar het duurt 9 maanden om een kwart liter water te filteren in haar noot. Het water komt door de noot en de vele cellen heen gedrenkt om vervolgens opgeslagen te worden in de steriele noot. Het kokoswater uit de noot is een van de zuiverste bronnen van elektrolyten die je in de natuur kunt vinden.

Kokoswater is bijna identiek aan het menselijke bloedplasma, en hierdoor kan het gebruikt worden als donor. Tijdens de tweede wereldoorlog werd kokoswater – direct uit de noot – ingezet in noodsituaties bij gewonde soldaten.

Waar is kokos allemaal goed voor?

Er zitten vele voordelen aan de consumptie van kokos. Daarnaast zijn de verschillende delen van de kokosnoot wel ergens goed voor. Niet alleen het water uit de kokosnoot is gezond. Ook het “vlees” uit de noot is supergezond. En uit dit witte vlees kan kokosolie gewonnen worden, of crème gemaakt worden.

Een aantal voordelen van kokosproducten welke ik de moeite waard vind zijn o.a.

  • Goed voor je imuunsysteem omdat het gezonde antistoffen bevat welke virussen en bacteriën op een natuurlijke manier te lijf gaan.
  • Betere opname van calcium en magnesium
  • Kokosproducten zoals kokosolie bevatten 90+ procent rauwe verzadigde vetten – een zeldzame en belangrijke bouwsteen van elke cel in het menselijk lichaam.
  • Het helpt de natuurlijke hormoonproductie (goed als je sport)

Kopen van Kokosolie en producten

De gemakkelijkste manier om kokos te consumeren hier in Nederland is om door het kopen van kokosolie. Zelf gebruik ik extra virgin cocos olie die je kunt bestellen op diverse nederlandse superfood sites. Deze zit in een glazen doorzichtige pot.

Koop nooit kokosolie in een plastic pot. Het plastic kan in de olie lekken aangezien de olie de eigenschappen heeft om plastic op te lossen. Minimaal, maar als je het kunt vermijden, dan beter doen.

Eigenlijk ben ik op zoek naar een kokosolie verpakt in donker glas. Alle oliën en boters zijn gevoelig voor licht. En een donker glazen verpakking zorgt ervoor dat het lichtspectrum geen beschadigingen aan kan brengen in de olie.

Hoe gebruik je Kokos producten?

Helaas heb ik (nog) geen recepten hier voor maaltijden of tussendoortjes gebaseerd op het gebruik van kokos, maar als iemand deze wel heeft vind ik het super als je een reactie achter laat met jouw recept.

Zelf gebruik ik de kokosolie op twee manieren:

  1. Door mijn ontbijt gebruik ik een tot anderhalve eetlepel kokosolie
  2. De basis van het maken van chocolade is kokosolie

Het is aan te raden om de maximale hoeveelheid kokosolie van 2-4 eetlepels per dag niet te overschrijden. Doe je dit wel (ik at eens al mijn chocolade die ik gemaakt had in een avond op) dan voel je je niet topfit meer.

Op welke manier gebruik jij kokosproducten? Heb je ervaring met vers kokoswater, of kokosvlees? Ik ben erg benieuwd!