Superfood 2: Kokos

Post image for Superfood 2: Kokos

door mitchel op mei 28, 2012

Nu de zomer hier eindelijk een beetje aan het doorkomen is in Nederland, merk ik aan een bepaald soort superfood dat het veranderd van textuur.

De superfood waar ik het over heb, en welke ik in dit artikel ga behandelen is kokos.

Kokosolie

Zelf was ik een aantal dagen op vakantie, en precies in die dagen werd het warm in Nederland. Ik kwam terug en toen ik mijn ontbijt wilde klaarmaken, en daar een eetlepel kokosolie doorheen wilde gooien, merkte ik een gesmolten plas in de grote pot kokosolie.

Het eerste wat ik dacht was, “Shit, de warmte is niet goed voor de kokosolie. Het zal nu wel ranzig zijn.”

Maar na even opzoeken op internet, en even het etiket op de pot lezen (duh) kwam ik erachter dat kokosolie vloeibaar word tussen de 20 ~ 30 graden.

In mijn kamer was het 26 graden, dus dat moest ongeveer wel kloppen. Daarnaast had ik ook wel beter moeten weten, want ik smelt zelf mijn kokosolie om er chocolade van te maken.

Toch de aanleiding om een nieuw artikel te schrijven op superfoods blog ;-)

Wat Weetjes Over Kokos (Palmen)

Kokosnoten groeien aan de kokosnoten palm welke wel 30 meter lang kan worden. De term kokosnoot is afgeleid de reusachtige zaad van de kokosnoten palm. Deze palmen zijn prehistorische grassen. Een palm is dus eigenlijke een grassoort.

Doordat palmen de eigenschappen hebben van grassen, zijn ze extreem zout-tollerant en kunnen ze daardoor ook direct naast de oceaan overleven.

Waar de kokospalm exact vandaan komt weet men niet, maar het meest waarschijnlijke is de Filippijnen, welke de grootste kokosnoot productie ter wereld heeft.

De kokosnoot is een natuurlijke waterfilter maar het duurt 9 maanden om een kwart liter water te filteren in haar noot. Het water komt door de noot en de vele cellen heen gedrenkt om vervolgens opgeslagen te worden in de steriele noot. Het kokoswater uit de noot is een van de zuiverste bronnen van elektrolyten die je in de natuur kunt vinden.

Kokoswater is bijna identiek aan het menselijke bloedplasma, en hierdoor kan het gebruikt worden als donor. Tijdens de tweede wereldoorlog werd kokoswater – direct uit de noot – ingezet in noodsituaties bij gewonde soldaten.

Waar is kokos allemaal goed voor?

Er zitten vele voordelen aan de consumptie van kokos. Daarnaast zijn de verschillende delen van de kokosnoot wel ergens goed voor. Niet alleen het water uit de kokosnoot is gezond. Ook het “vlees” uit de noot is supergezond. En uit dit witte vlees kan kokosolie gewonnen worden, of crème gemaakt worden.

Een aantal voordelen van kokosproducten welke ik de moeite waard vind zijn o.a.

  • Goed voor je imuunsysteem omdat het gezonde antistoffen bevat welke virussen en bacteriën op een natuurlijke manier te lijf gaan.
  • Betere opname van calcium en magnesium
  • Kokosproducten zoals kokosolie bevatten 90+ procent rauwe verzadigde vetten – een zeldzame en belangrijke bouwsteen van elke cel in het menselijk lichaam.
  • Het helpt de natuurlijke hormoonproductie (goed als je sport)

Kopen van Kokosolie en producten

De gemakkelijkste manier om kokos te consumeren hier in Nederland is om door het kopen van kokosolie. Zelf gebruik ik extra virgin cocos olie die je kunt bestellen op diverse nederlandse superfood sites. Deze zit in een glazen doorzichtige pot.

Koop nooit kokosolie in een plastic pot. Het plastic kan in de olie lekken aangezien de olie de eigenschappen heeft om plastic op te lossen. Minimaal, maar als je het kunt vermijden, dan beter doen.

Eigenlijk ben ik op zoek naar een kokosolie verpakt in donker glas. Alle oliën en boters zijn gevoelig voor licht. En een donker glazen verpakking zorgt ervoor dat het lichtspectrum geen beschadigingen aan kan brengen in de olie.

Hoe gebruik je Kokos producten?

Helaas heb ik (nog) geen recepten hier voor maaltijden of tussendoortjes gebaseerd op het gebruik van kokos, maar als iemand deze wel heeft vind ik het super als je een reactie achter laat met jouw recept.

Zelf gebruik ik de kokosolie op twee manieren:

  1. Door mijn ontbijt gebruik ik een tot anderhalve eetlepel kokosolie
  2. De basis van het maken van chocolade is kokosolie

Het is aan te raden om de maximale hoeveelheid kokosolie van 2-4 eetlepels per dag niet te overschrijden. Doe je dit wel (ik at eens al mijn chocolade die ik gemaakt had in een avond op) dan voel je je niet topfit meer.

Op welke manier gebruik jij kokosproducten? Heb je ervaring met vers kokoswater, of kokosvlees? Ik ben erg benieuwd!

Over de schrijver van dit bericht: Mitch houdt van gezondheid en heeft een online winkel in eiwitten. Zijn internet lifestyle inspireert vele mensen. Hij haalt alles uit het leven wat erin zit en superfoods helpen hem hier ook bij.

Vond je dit een leuk artikel? Dan weet ik zeker dat je mijn e-book
"Een Maand Superfoods" ook te gek vind.
Download hem nu gratis.

{ 19 reacties… lees ze hieronder of reageer zelf }

Hortense Kitume mei 29, 2012 om 1:15 pm

Het is weer iets dat we geleerd hebben.
Dank u.
Hortense.

Beantwoorden

Mitch mei 30, 2012 om 6:22 am

Geen dank Hortense. Is er ook nog iets waar je graag meer over zou willen weten?

Beantwoorden

Loes juni 1, 2012 om 5:19 pm

Ik ben dol op kokosolie! Eet het elke dag op rijstwafels en behoorlijk wat door een superfood smoothie, ook goed voor je hersenen…
Kan je geen olie in donker glas bij iHerb.com kopen? Kokosolie is niet zo gevoelig voor licht als andere oliën omdat het verzadigd vet is en dus heel stabiel vet!

Beantwoorden

Mitch juni 2, 2012 om 7:38 am

Ohh, dat wist ik niet. Maar ik had het stukje over het donkere glas uit het boek “Superfoods” van David Wolfe, en dacht dat daar wel een kern van waarheid in zou zitten. Dank voor je reactie!

Beantwoorden

Ivana juni 27, 2012 om 12:42 pm

De meest gezonde vorm is extra vierge biologische kokosolie. Er zijn een aantal merken die extra vierge kokosolie verkopen. Ik gebruik altijd die van Amanprana of Omega & More. Behoudt de gezonde eigenschappen van kokosolie tijdens verhitting en is geschikt voor dagelijks gebruik.

Beantwoorden

Karin juni 1, 2012 om 9:17 pm

Leuk weblog. Ook ik heb pas geleden kokosolie ontdekt en ik gebruik het intussen voor veel dingen: mijn haar, mijn huid, als make-up remover, badolie, lipbalm en als product om in te bakken.
De grappigste en meest verrassende toepassing waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn (ik las erover op internet) is deze: een theelepeltje kokosolie in de koffie! Het maakt de koffie heerlijk romig. Anderen voegen juist een beetje toe aan groene thee.

Beantwoorden

Mitch juni 2, 2012 om 7:40 am

Leuke tip! Zelf drink ik geen koffie maar ik denk dat anderen deze tip zeker kunnen waarderen! Laatst had ik hele droge en kapotte lippen en heb ik voor het slapen gaan gewoon de kokosolie erop gesmeerd. Volgende ochtend was het bijna helemaal over.

Beantwoorden

Gonny juni 28, 2012 om 3:33 pm

Hoi Karin,

Ik gebruik de kokosolie om in te bakken en te wokken en net als jij smeer ik het op mijn huid als dag en nacht creme en als bodycreme.
Op welke manier gebruik je het voor je haar? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Beantwoorden

Sanne augustus 12, 2012 om 11:37 am

Top artikel! Wist al dat je veel met kokosolie kon doen, maar hier staan weer een aantal nieuwe dingen tussen. Mascha (beautygloss.nl) heeft een artikel over kokosolie in je haar gemaakt. Ik gebruik het zelf ook vaak als masker (gewoon even laten smelten in je handen en door je haar verdelen, in laten trekken en met shampoo eruit wassen), werkt echt super! :)

Beantwoorden

ria november 6, 2012 om 9:21 am

en welke shampoo gebruik je dan om het te wassen Sanne.
Als je de normale shampoo uit de winkel koopt, heb je volgens mij weinig baat bij je kokosolie behandeling
vr.gr. Ria

Beantwoorden

Sofie augustus 9, 2012 om 9:11 am

Mijn vriend had een vorm van psoriasis op zijn hoofdhuid. Zijn haar houdt hij kort op ongeveer 3 mm dus de geïrriteerde vlekken waren duidelijk te zien, met jeuk en schilfertjes tot gevolg. Nu las ik ergens dat er een bepaalde stof in extra vierge kokosolie zit die heilzaam is hiervoor. Ik dacht, waarom niet proberen? En inderdaad, na talloze kuren met cortisonezalf en dure middeltjes in het verleden is dit het enige dat hem er daadwerkelijk VOLLEDIG van heeft verlost in een week tijd! Weg jeuk, weg schilfers en korstjes! Gewoon na de dagelijkse douche insmeren. Werkt werkelijk voor vele huidkwaaltjes (ook eczeem en droge plekken) en sindsdien gebruik ik het ook bijna dagelijks. Het is heerlijk om een lepel in je bad te doen bv. (gebruiken zoals badolie) of te mengen met bruine suiker voor een zalige scrub.

Beantwoorden

Suzanne september 30, 2012 om 7:09 pm

Als het weer koud is en de kachels aan staan gebruik ik kokos olie ook op mijn gezicht. En op mijn benen die worden in de winter altijd erg droog en kokos olie helpt echt snel en goed! Verder gebruik ik het overal waar in ik in mijn opvoeding heb geleerd boter te gebruiken.

Beantwoorden

karin januari 17, 2013 om 7:42 pm

wij gebruiken nu haast een jaar kokos op brood bakken wokken en frituren in kokos kan goed verhit worden zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan gewone frituur produkten moeten na ongeveer 11 keer frituren vervangen worden kokos pas na 3 jaar wel vaak even door een fijne zeef ivm resten ook kun je je tanden poetsen met kokos goed bij aften

Beantwoorden

Jiska mei 18, 2013 om 5:43 pm

Hi,
Ik vond vandaag in een Afrikaanse toko kokosolie van het merk ktc. €3,- voor 500 ml. In een glazen flesje. Wel een groot verschil met de merken die je noemt in je blog (+/- €20,-/ 500 ml). Kan je mij het verschil uitleggen?

Beantwoorden

Greetje juni 16, 2013 om 10:14 am

Hoi Jiska.
Je vraagt het verschil , ikzelf gebruik al 2 jaar cocosvet van Amanprana en dan extra virgin, dit is het enige waar alle goede van cocos in zit , er moet extra virgin op staan ,dit zit dus niet op ktc merk van de toko, en het ruikt niet eens naar cocos,ikzelf vind hem stinken.(dit was mijn 1st cocos)
Daarom is er ook zo`n prijs verschil.
Alle goede eigenschappen zitten in extra virgin , als dit op de verpakking staat heb je de goede te pakken en dan maakt het merk niet uit ,want ze zijn doorgaans netzo duur.

Beantwoorden

patricia oktober 3, 2013 om 8:03 pm

Hoi Mitch,

een shake met kokos is eigenlijk erg simpel.
koop een bakje kokosstukjes in de supermarkt. Doe deze in de blender en hak de stukjes fijn.
Doe daar aardbeien naar smaak bij.
vervolgens doe je er naar smaak rauwe cacaopeder bij.
Tenslotte maak je deze shake af met bijv. amandelmelk of een andere plantaardige melk.
Vind je het niet zoet genoeg dan kun je er naar smaak kokosbloesemsuiker of lucumapeder bij doen maar ik denk dat dat niet nodig is.

Beantwoorden

Mieke maart 15, 2014 om 9:57 am

Ik bewaar de pot in de donkere koelkast. Met een theelepel schraap ik de olie er uit om in te bakken of op mijn huid te smeren. Ik ga niet met mijn vinger in de pot. Als je het in je hand doet smelt het vanzelf en is het goed smeerbaar. In een hete pan is het ook snel vloeibaar.

Beantwoorden

dejong mei 30, 2014 om 10:08 pm

Vandaag ktc kokosolie gekocht, omdat ik de omega ontgeurd niet meer wil. Die is 2200 gram voor 20 euro, maar omdat ontgeurd, minder gezond. immers bewerkt.
op de site van ktc (heet anders, ff vergeten) staat veel goeds.
Wat me opvalt, is dat het niet ruikt… de dure van royal green ruik je wel cocos meteen. OF is het juist zo, dat een kokosnoot als je die halveert ook niet geurt… dat denk ik nl… dus zou kunnen dat de geur een toevoeging is.
vraag me af wat waar is, misschien is KTC olie wel prima, maar willen de dure merken daar nix van weten, omdat ze dan minder geld binnenharken..

Beantwoorden

Monique juli 2, 2014 om 7:02 pm

is de kokosolie van KTC in een glazen pot nu wel of niet goed (en dan met name voor schimmelinfecties)? Ik lees allemaal tegenstrijdige verhalen op internet.

Beantwoorden

Laat een Reactie achter op dit bericht. Ik hoor graag jouw mening!

{ 1 trackback }

Vorig artikel:

Volgend artikel: